HTML

Enschede-i élet

Enschedeben töltött erasmus-os hónapok

Friss topikok

  • Roli: És miért kell látnia red light district-et mindenkinek? Részletezd! :D (2008.04.15. 22:51) Amsterdamban
  • gklka: Köszönjük :P A képek jók amúgy :), képriport az rulz. (2008.04.11. 01:33) Bank again
  • gklka: Hát, szerintem azért a BME pár nagyságrenddel szebb :) (2008.04.11. 01:32) Egyetem
  • Roli: Írj már valamit, így hiába csekkolom a blogod! :) Biztos egyfolytában füvezel, azt nem érsz rá. Ez... (2008.03.13. 02:43) Sörváltó
  • Gábor: kössz a linket, de azt az oldalt próbáltam elsőnek. Ezek ilyen custom helyi modellek, de azóta már... (2008.03.04. 05:41) Képek Gábortól :)

Linkblog

Előadások

2008.02.25. 14:52 vekony

Írok egy kicsit az órákról, mert már többen kérdeztétek milyen a színvonal és hogy kell ezt elképzelni. Amiket én felvettem, de már most hangsúlyozom, hogy szerintem nem fogom mindet megcsinálni, mert az ideális egy negyedévben 3 kurzus. (és ez nem véletlen)

Aspect oriented programming:

Minden héten van belőle egy előadás, és volt két labor. A labort úgy kell elképzelni, mint nálunk otthon. Megkapod a feladatot, és kis gondolkodással meg kell csinálni a programot, aztán kérdésekre kell válaszolnod. Ketten dolgoztunk együtt, mindkét alkalommal egy-egy hollanddal voltam, bár különbözővel, mert az első srác úgy döntött, hogy feladja ezt a tárgyat. Végül is annyira nem volt vészes dolog, de nem árt átlátni a dolgokat, és persze nyugodtan lehet kérdezni a tanártól, aki lelkesen fogja magyarázni angolul a dolgokat. Aztán kell még csinálni egy esszét, ezt is párban. Különböző témákból lehet választani. Elvileg erre fogjuk kapni a jegyet, szóval vizsgázni nem kellesz. A tantárgy amiről szól, annyira nem rossz, bár nem látom még, hogy ez miért ilyen szuper dolog. A lényege annyi, hogy lehet a programod mellé ilyen aspectusokat készíteni, ami különböző beavatkozási pontokat definiál a programban és megmondja, hogy ott mi fusson le, milyen kód. Állítólag jól használható nyomkövetésre, monitorozásra, meg loggolásokra. AspectJ meg Composite filter nyelvet használtunk eddig. Az esszé az meg majd kiderül milyen lesz, de gondolom nem lesz kutyafüle, ha már erre kapjuk a jegyet. Van egy kb. 800 oldalas könyv, ami szerintem mindenre jó, csak anyagot nem lehet megtanulni belőle. A tanár egy 30as férfi, aki látszik, hogy ért a témához. A PHD-jét is ebből a témából írta, fenn is van a neten egy ilyen 5-600 oldalas kis „füzetecskéje”. 

Mobile and Wireless Networking

Ebből van 12 előadás és egy 400 oldalas könyv. Házi meg ilyenek nincsenek, csak egy vizsga. 6 kérdéssel, amit szépen ki kell fejteni 3 és fél óra alatt. (Ja egyébként minden vizsga 3 és fél órás, és minden tantárgyból csak egy vizsga van, és pótolni is csak a következő negyedben lehet, ott is csak egyszer.) Az anyag sokszor megegyezik az otthoni távközlő hálózatok tantárggyal, bár itt, ahogy a neve is mutatja, inkább a vezeték nélküli és mobil hálózatokról van mélyebben szó. A tanár szintén eléggé jártas a témában, mert dolgozik az ericson-nál, és szervezett már onnan vendég előadókat is.

Coding theory

Ez a tantárgy egy az egyben az otthoni, csak itt 12 előadás van belőle, és vagyunk az órán kb. 15en (Egyébként minden óra ilyen kiscsoportos óra, max. 30 fővel). Lesznek házik, bár még nem adták ki őket, amiből meg kell csinálni 2őt, és lesz egy vizsga.  Ez az egyetlen óra ahol a táblára írnak, a többin mindig vetítenek.

Business integration with web services

Na ez elég húzos tárgy, ezzel nem tudom, hogy mi lesz. Minden óra elején van egy kiskérdés az előző óra anyagából, aztán van két házi, amit szintén ketten kell csinálni, és végül egy vizsga. Szóval ez nem tűnik kevésnek. De legalább ennek lenne értelme, mert egy csomó mindent lehet megtanulni a webszolgáltatásokról, meg ugye a házi is arra megy rá, hogy csináld meg és értsd meg amit tanultál.

Xml & Databases

Ebből is van két házi, már egyet le is kellett adni és egy vizsga lesz. A tantárgy, ahogy a nevében is van, xml és az adatbázisok kapcsolatával foglalkozik. Hogyan lehet egymásnak ezeket megfelelteni, például xml-ből relációs adatbázisba írni, meg fordítva. Bár eddig főleg az xml, dtd és xquery-ről volt szó, az első házi is végül is ennek a megértését kívánta.

Database transactions and processes

Ez nem tűnik vészes tantárgynak, mert ebből nincs házi csak egy vizsga, és összesen van 8 előadás és még, ahogy néztem a könyvben a terjedelem sem vészes. Meg anno amit tanultunk adatbázisokból idevonatkozóan, azokról van szó itt is, csak talán egy kicsit részletesebben.

Ősszegezve az órák színvonala jó, szerintem nem rosszabb, mint otthon, és mivel sokkal kevesebben vagyunk, még a tanárokkal is többet beszéltem itt, mint otthon bármelyikkel is.:) Még egyszer mondom, hogy a normális a 3 kurzus egy negyedben, de nincs következménye, ha többet veszel fel. Úgyhogy én úgy voltam vele, hogy majd meglátjuk mi lesz. Így legalább van választék. Otthoni tárgyat úgy sem tudtam nagyon kiváltani, úgyhogy majd meglátjuk mi lesz. 5 tantárgyat meg ígyis-úgyis meg kell csinálni egy félévben az ösztöndíj érdekében.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vekonyn.blog.hu/api/trackback/id/tr58353795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása